Det blir stadig tydeligere at Norske bedrifter og organisasjoner må prioritere teknologi, innovasjon, og bærekraft for å beholde sin konkurranseevne - både nasjonalt og internasjonalt. Tilnærmingen man velger for å utforske nye muligheter kan være avgjørende for hvorvidt man lykkes.
Det finnes ingen allmenn vitenskapelig tilnærming til dette feltet, men store teknologiselskaper har over mange år testet og utviklet ulike modeller som man kan prøve, som f.eks Design Thinking, Lean metodikk og utallige avarter av disse. Noen av disse har etter hvert blitt ganske vanlige, men det er fremdeles mange som ikke høster potensiale i denne typen kreative prosesser - særlig utenom rene teknologimljø er potensialet stort. Kanskje mangler bedriften ressurser, erfaring eller den rette personen til å lede denne typen prosesser. For å kunne gjennomføre og implementere denne typen metodikk på en god måte kan nettopp disse faktorene være avgjørende.
Hvordan skal man f.eks skreddersy en den riktige metodiske tilnærming til utfordringen akkurat du står overfor? Det finnes som sagt utallige metoder der ute. Hvem skal lede prosessen? Det bør jo være en person som kan både motivere og inspirere, og som samtidig har mulighet til å med letthet sette seg inn i hvordan akkurat din organisasjon jobber. Kan vi ikke bare diskutere oss frem til riktig løsning? Hva man svarer på disse spørsmålene kan bli avgjørende for hvorvidt prosessen leder til et funksjonelt resultat.
Fra ide til handling – hvorfor kreative prosesser er avgjørende
Uansett om målet er å utvikle en ny strategi, lansere en kampanje, optimalisere interne prosesser - med eller uten hjelp av AI, eller identifisere nye forretningsområder og muligheter/forretningsutvikling generelt, handler det om mer enn bare å komme opp med gode ideer. Det handler om å forstå utfordringen, involvere de rette menneskene og strukturere arbeidet slik at resultatet faktisk kan settes ut i livet. Og ikke minst, den tredje komponenten - at prosessen inspirerer og motiverer til å ta resultatene videre til mål!
Hvordan fasilitering kan skape verdi
Strukturerte kreative arbeidsprosesser, som samler de rette menneskene rundt et godt beslutningsgrunnlag og tydelige felles mål, og gir deltakerene felles forståelse av veien videre mot målet - gir mulighet for forbedret samarbeid, kreativitet og fokus. En prosessleder som hjelper med å stille de rette spørsmålene og sikre at alle viktige aspekter og forutsetninger kommer frem, og at prosessen ender i et tydelig resultat, kan være avgjørende. En god kreativ arbeidsprosess kan også bringe medarbeidere nærmere det som ofte omtales som "team alignment" - en klar felles forståelse av felles målsetninger og veien videre.
Eksempler på prosesser hvor strukturert arbeid kan være spesielt verdifullt:
Strategiutvikling: I strategisk arbeid vil man gjerne tydeliggjøre og spisse sine strategiske prioritering og/eller utforske nye måter å utvide sin forretningsmodell eller organisasjonens virksomhet på. Mange synes strategiprosesser er utfordrende. Men en strukturert prosess kan hjelpe med å omsette et komplekst totalbilde til konkrete tiltak og realistiske planer.
AI og effektivisering: Å lykkes med å utnytte mulighetene som ligger i AI for å effektivisere driften, er kritisk for å beholde konkurransekraft. Det kan også være en måte å skape overskudd i organisasjonen til å prioritere det som betyr mest. Mange har begrenset kapasitet eller kompetanse for å kunne realisere disse mulighetene. Gjennom en godt facilitert workshop kan man både oppnå bedre forståelse av potensialet, men kanskje også oppdage lavterskerskel-muligheter som kan implementeres uten betydelige kostnader.
Identifisering av nye forretningsmuligheter: For små og mellomstore bedrifter kan det være utfordrende å finne nye vekstområder, eller kapasitet til å prioritere disse. Kreative prosesser hjelper bedrifter med å oppdage og identifisere skjulte verdier og omsette disse til lønnsomme verdier, produkter eller tjenester.
Bærekraft og samfunnsutvikling: Kreative prosesser gjennom strukturert workshop-metodikk kan bidra til å finne konkrete løsninger for grønn omstilling og samfunnsengasjement, samtidig som man skaper verdi for både organisasjonen og samfunnet. I noen tilfeller er det kun den kreative prosessen som skal til, for å identifisere den lavthengende frukten som kan høstes samme uke.
Team-building og effektive arbeidsmiljø: Strukturerte prosesser kan bidra til å bygge sterkere team, bedre kommunikasjon og mer effektive arbeidsmiljø. Har dere en utfordring mht. samarbeid og arbeidsmiljø, eller vil dere rett og slett bare strekke dere mot bedre "performance" som team - her kan også en kreativ og utforskende prosess gi ny innsikt, bringe teamets medlemmer nærmere hverandre og skape mer tillit - som igjen kan lede til mer effektivt samarbeid!
Design- og utviklingsmetodikk: Fra kaos til klarhet
Design- og utviklingsmetodikk handler om å strukturere arbeidet fra start til slutt, slik at man sikrer kvalitet og gjennomføring. Dette innebærer ofte:
Tydelig problembeskrivelse: Hva er problemet vi prøver å løse?
Utforsking av kontekst og idéer: Hvilke muligheter har vi?
Testing og iterasjon: Hvordan kan vi teste løsningene?
Implementering: Hvordan får vi dette til å fungere i praksis?
Det finnes mange metoder for å gjennomføre slike prosesser i praksis - og de bør tilpasses til organisasjon, folk, case, tekniske forutsetninger etc.
Ta det første steget!
En strukturert kreativ tilnærming kan være starten på noe stort – enten det handler om en ny strategi, bedre utnyttelse av ressurser, eller å finne helt nye veier fremover. Mulighetene er mange. Og nøkkelen ligger i samarbeid!
Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg å lykkes med en god workshop.